Transport i Venedig

Venedig eller Venezia som Italienarna själva säger är känd som staden på vattnet. Från början mer känt som en sjöfartsstad och en handelsknutpunkt men numera en välbesökt turiststad. En oerhört vacker och unik plats som totalt saknar motstycke i resten utav världen. Venedig är i huvudsak uppdelad i fem områden och öar; Cannaregio, Castello, Dorsoduro, San Polo/Santa Croce och San Marco. Hela staden är med andra ord helt omringad av vatten och vägnätet består till stor del av kanaler istället för gator. Det gör att Venedig är en förtrollande vacker stad och att dess innevånare och besökare ständigt lever i och med vatten.

Det är dock fullt möjligt att hyra bil i Venedig om du vill ta dig runt i omgivningarna. Vill du se själva staden får du göra det på annat sätt än med just bil. I Venedig tillåts ingen biltrafik utan människor åker gondol eller någon annan form av båt eller promenerar runt. Till och med polis, ambulans och brandkår tar sig fram på detta sätt. Kommer du resande med bil till Venedig så finns det en stor parkering utanför staden som är lämplig om du bara ska stanna ett kortare tag. Ska du stanna längre så finns det också flera parkeringshus i närheten att välja mellan. Parkeringen ligger i Venedigs enda område för bilar, Piazzale Roma, som också är sammankopplat med fastlandet genom en bro.

Det publika färdmedlet och Venedigs svar på andra städers kollektivtrafik är Vaporetton vilket helt enkelt är en bussbåt. Båtarna drivs av båtbussbolaget ACTV och biljetter finns att köpa vid stationerna eller vid tidningsstånd. En enkel biljett kostar €3.50, reser du med bagage kostar även detta €3.50. För mer information se www.actv.it
Behöver du ta taxi så gäller även här båt som färdmedel. Taxi, liksom gondoler är dyrt att åka. Tar du till exempel en tur med en taxibåt längs med Grand Canal kan du räkna med en kostnad på cirka 7-800 kronor.

Ett annat utav stadens måsten är en åktur i en gondol. Farkosten som kanske är Venedigs mest kända symbol och ett romantiskt sätt att ta sig fram. Tänk dig att ljudlöst glida fram i den specialkonstruerade båten på kanalerna mellan de vackra husen och känna historiens vingslag. Det hänger tvätt på tork mellan husen och hela upplevelsen känns nästan som taget ur en gammal film. En gondol är elva meter lång och ett måste att prova vid ett besök i Venedig. Totalt finns det runt 400 gondoler i staden, ett färdmedel som har funnits i närmare tusen år. Föraren av gondolen som kallas gondoljären är tidsenligt klädd med svart och vitrandig tröja, bandkantad hatt och styr tack vare Gondolens konstruktion med bara en åra.Kommentarer om Transport i Venedig
Det är väldit fin, och jag skulle valja åka ditt nån dag . men inte i år. .
skapades 04/25/12 12:26:45

Kommentera gärna denna sida