San Geremia i Venedig

San Geremia kyrkan ligger i området Cannaregio och är framförallt känd för att förvara kvarlevorna av helgonet Santa Lucia. Den första kyrkan som fanns på den här platsen byggdes redan på 1000-talet och byggdes om i flera omgångar. Sin nuvarande konstuktion fick kyrkan i mitten av 1700-talet designat av Carlo Corbellini. Det tegelstens byggda tornet är troligen från 1100-talet.

Helgonet Santa Lucia finns till allmän beskådning iförd en guldmask liggandes i en glaskista i kyrkans mitt. Från början hade Santa Lucia en egen kyrka som tyvärr sedermera revs till förmån för byggandet av Venedigs centralstation. Det gjorde att Sankta Lucia istället förflyttades till San Geremia kyrkan. Centralstationen är däremot döpt efter helgonet och heter Sankta Lucia. Enligt legenden ska Sankta Lucia varit en karaktärsfast jungfru som lidit en martyrdöd för sin kristna syns skull. Hon mördades den 13 december i Syrakusa på Sicilien år 304 efter det att hon fått ögonen utstuckna. Bakgrunden ska ha varit att kejsaren Diocletianus förföljelser av alla kristna. Numera är Sankta Lucia skyddshelgon till de synskadade. Besökare till San Geremia kyrkan uppmanas att skänka glasögon till förmån för synskadade i u-länderna.

Kvarlevorna av Sankta Lucia har stulits flertalet gånger. Senast det hände var i juli 1981 då kroppen stals för att återlämnas igen i december samma år. Namnet Lucia betyder Lucidus på latin vilket i sin tur betyder lysande på svenska. Lucia har blivit en symbol för ljuset för oss i Norden eftersom firandet av hennes dag infaller under årets mörkaste tid.Kommentera gärna denna sida