Rom i Italien

Rikt på historia, kulturella sevärdigheter, italiensk god mat, musiga viner, spännande fotboll, italiensk mode och design, ja Rom har det mesta.
Rom är Italiens huvudstad och har var även det i det Romerska riket och under antiken. Rom har med andra ord en rik historia och mycket sevärdigheter. Huvudstaden ligger i regionen Lazio och är provinsen Romas huvudort. Rom har ungefär 2,7 miljoner invånare. I staden ligger även enklaven Vatikanstaten, det vill säga en stat eller en del av en stat som helt omgärdas av en annan stats gränser, tillika Romersk-katolska kyrkans centrum.
Det finns många historiska platser som är väl värda ett besök i Rom. Här nämns ett urval: Peterskyrkan (Basilica di San Pietro in Vaticano) ligger i Vatikanstaten i Rom och är den mest kända katolska kyrkan i världen. Den vackra kyrkan har fått sitt namn efter aposteln Petrus och liknar med alla sina konstskatter snarare ett museum än en kyrka. Utanför kyrkan ligger Petersplatsen som ritades av den kände barockarkitekten Giovanni Lorenzo Bernini och invigdes 1666. Den stora platsen är otroligt välbesökt och upp emot 300 000 människor samlas där under vissa högtider. Colosseum är en imponerande gigantisk ellipsformad amfiteater som byggdes mellan 72 och 80 efter Kristus. Arenan bjöd på en bred underhållning och inhyste 55000 åskådare som kunde förnöjas åt gladiatorspel, djurstrider, teater eller avrättningar. Många är de brottslingar, krigsfångar och slavar som fått sätta livet till för att underhålla publiken. Numera är Colosseum i relativt dåligt skick men är ändå en av de mäktigaste sevärdigheterna i Rom. Spanska trappan (Piazza Spagna) är ännu ett populärt turistmål. Trappan och torget nedanför är en vanlig mötesplats i Rom och kvarteren i dess närhet bjuder på exklusiv shopping och dyra märkeskläder. Trevifontänen (Fontana di Trevi ) kanske mest känd för oss svenskar som den fontän där Anita Ekberg badar i filmen Det ljuva livet. Fontänens konstruktion är en stor nedsänkt bassäng med befolkade klippor som reser sig ur vattnet. Fontänens tre sidor fungerar som åskådarplatserna på en teater. Arkitekt till fontänen är Bernini runt 1640, men slutfördes av Nicola Salvi 1732-1762.

Vill ni läsa mer om Rom så kan ni besöka en sida som är specifik för Rom. Vi kan rekommendera Rom i Italien
En annan sevärdighet i Rom är att gå på fotboll, vilket är en upplevelse eftersom fotboll är allvar och inte lek i Italien. Det finns två hemmalag i Rom, Lazio och Roma. Har du dessutom chansen att se ett derby blir det riktigt intensivt.

Att Rom har en rik historia av kultur märks fortfarande i stadens satsningar. Nyligen byggdes Roms konserthus, Auditorium, som är en mycket uppseendeväckande byggnad. I det ultramoderna konserthuset finns mycket mer än bara konserter att se. Här visas film, teater och konstutställningar med mycket mera.Kommentarer om Rom
kanske lägga ut lite mer bilder? ;).
skapades 04/28/10 13:29:11

det är en bra sida.
skapades 05/03/10 17:48:08

Rom är ju Italiens huvudstad och tycker nästan det är trevligare att åka till Rom än till Venedig. Båda två städerna har sina charmer men Venedig lockar inte lika mycket att åka till fler gånger. Medans rom är stad man kan besöka om och om igen :).
skapades 11/25/11 05:13:24

Kommentera gärna denna sida