Piazza San Marco - Markusplatsen

Piazza San Marco eller Markusplatsen som vi säger på svenska är en av Venedigs mest kända platser. Torget, tillika Venedigs största, brukar ofta benämnas stadens hjärta. Vill du njuta av stillheten här bör du bege dig hit mycket tidigt på morgonen eftersom platsen är väldigt populär. Under dagtid sjuder torget av liv då mängde av turister invaderar torget tillsammans med tusentals duvor och försäljare av alla de slag. Självaste Napoleon ska ha kallat Markusplatsen ”Europas vackraste salong” och Markusplatsen är onekligen speciell. Bara det faktum att du befinner dig i centrum av en relativt stor och mycket välbesökt stad i Europa där du slipper höra ljudet från bilar och annan trafik gör upplevelsen unik. Istället är det människors röster som hörs tack vare Venedigs kanalsystem och avsaknad av traditionell biltrafik.

Torget domineras av S:t Markuskyrkan (Basilica di San Marco), Dogepalatset och klocktornet Kampanilen. Ursprunget till Markusplatsen anlades redan på 900-talet tillhörande S:t Markuskyrkan. År 177 byggdes platsen ut till dess nuvarande form och storlek för att skapa fri sikt mellan S:t Markuskyrkan och Dogepalatset.

Näst efter Peterskyrkan i Rom är S:t Markuskyrkan den mest kända katolska kyrkan i världen. S:t Markuskyrkan (San Marco Basilica) är en av de bästa exemplen av Bysantinsk arkitektur. Den ursprungliga byggnaden var från 832-talet, samma århundrade som Kampanilen, men kyrkan brändes ner 976 för att byggas upp igen 978 för att sedermera rivas och återuppbyggas år 1094 vars byggnad utgör grunden för dess nuvarande konstruktion. Under 1400- och 1500-talet restaurerades St:Markuskyrkan och fick det utseende kyrkan har idag. Historian förtäljer att kyrkan smyckades under 300 år medan den bara tog 30 år att bygga. Kyrkans arkitektur är en blandning av olika arkitektiska stilar framförallt bysantinsk men renässansisk, romersk och gotiska inslag finns också i dess arkitektur. Kyrkan är magnifikt utsmyckad med många tinnar och torn och stora delar är täckta av guldmosaik. Från år 1094 var kyrkan dogens privata kapell med blev stadens domkyrka 1807. Kyrkan är oerhört rik på unika och värdefulla skatter och otroligt pampig.

Dodgepalatset (Palazzo Ducale di Venezia) började också att byggas under 800-talet och fungerade som hem åt dogen. Den ursprungliga byggnaden förstördes i olika bränder och dess nuvarande byggnad är från sena 1300- och tidiga 1400-talen. Stilen är gotisk och byggt vit sten från Istrien och av rosa venetiansk marmor.

Intill St: Markuskyrkan och Dogepalatset ligger Kampanilen som är det 99 höga klocktornet och tillika Venedigs högsta byggnad. Ursprungligen byggdes tornet år 1173 som en fyr men kom under medeltiden att användas som tortyrkammare. Under 1500-talet byggdes tornet om och fick dess nuvarande utseende. Dessvärre rasade tornet samman år 1902 men kunde, efter generösa donationer byggas upp igen 1912. Utsikten från tornet är makalöst eftersom det är möjligt att se hela Venedig och ibland till och med ända bort till Alperna.Kommentera gärna denna sida