Markuskyrkan i Venedig, Italien

Markuskyrkan (Basilica di San Marco) ligger på Markusplatsen (Piazza San Marco) mitt i centrala Venedig. Torget är en av Venedigs mest kända platser och brukar även benämnas stadens hjärta. Förutom Markuskyrkan ligger här Dogepalatset och klocktornet Kampanilen.
Markuskyrkan är näst efter Peterskyrkan i Rom den mest kända katolska kyrkan i världen. S:t Markuskyrkan är vidare ett av de bästa exemplen av Bysantinsk arkitektur. Den ursprungliga byggnaden var från 832-talet, samma århundrade som Kampanilen, men kyrkan brändes ner 976 för att byggas upp igen 978 för att sedermera rivas och återuppbyggas år 1094 vars byggnad utgör grunden för dess nuvarande konstruktion. Under 1400- och 1500-talet restaurerades S:t: Markuskyrkan och fick det utseende som kyrkan har idag. Historian förtäljer att kyrkan smyckades under 300 år medan den bara tog 30 år att bygga. Från år 1094 var kyrkan dogens privata kapell med blev stadens domkyrka 1807. Kyrkan är oerhört rik på unika och värdefulla skatter och otroligt pampig.

Kyrkans arkitektur är en blandning av olika arkitektiska stilar framförallt bysantinsk men renässansisk, romersk och gotiska inslag finns också i dess arkitektur. Kyrkan är magnifikt utsmyckad med många tinnar och torn, fem kupoler och stora delar av kyrkan är täckta av guldmosaik. De vackraste kupolerna är den på 1000-talet byggda Pingstkupolen respektive Himmelfärdskupolen som är från 1200-talet. Evangelisten S:t Markus kvarlevor finns i förvar i högaltaret.

Inne i kyrkan finns även ett museum, Museo Marciano. Till beskådning finns de bronshästar i orgnial som står på fasaden. Bronshästarna är tjuvgods från en kapplöpningsbana i Konstantinopel år 1204. I museet finns även manuskript från medeltiden och antika mosaiker det vill säga mönstersammansättningar som består av en sammansättning av olikfärgade bitar av porslin, sten eller glas fästa på ett hårt underlag med murbruk, kitt eller cement.

I kyrkans skattkammare, tesoro, finns krigsbyte och plundringar från Konstantinopel. Här finns en dyrbar kollektion av konst, guld, silver, pokaler, glas, relikskrin, ikoner och en törne som enligt sägnen kommer från Kristus törnekrona.

Öppettider Markuskyrkan:
November-Mars: 9.45-16.30
April-September: 9.45-16 respektive Söndagar och helgdagar 14-16
Öppettider Pala d’Oro och Skattkammaren:
November-Mars: 9.45-16.30
April-Oktober 9.45-17.30, respektive Söndagar och helgdagar 14-16


Entréavgift Markuskyrkan: Gratis
Entréavgift Pala d’Oro: Vuxen € 1,50 respektive Barn € 1
Entréavgift Skattkammaren: Vuxen € 2 respektive Barn: € 1.Kommentarer om Markuskyrkan
dåligt att man inte får se nån bild p Markuskyrkan!!.
skapades 03/14/10 19:53:00

Markuskyrkan är också någonting man bör besöka när man åker till Venedig. TSka se om inte jag har några bilder så jag kan skicka dom till er så kan ni lägga upp lite fler bilder från Markuskyrkan..
skapades 11/25/11 05:12:48

Kommentera gärna denna sida