Kanalerna/broarna i Venedig


Venedig eller Venezia som Italienarna själva säger är känd som staden på vattnet. Hela staden är helt omringad av vatten och vägnätet består till stor del av kanaler istället för gator. Det gör att Venedig är en förtrollande vacker stad och att dess innevånare och besökare ständigt lever i och med vatten. Belägen i nordöstra Italien och byggd på lerbankar i Adriatiska havet är det ett under att staden överhuvudtaget existerar. Venedig är i huvudsak uppdelad i fem områden och öar; Cannaregio, Castello, Dorsoduro, San Polo/Santa Croce och San Marco. Byggnationen består av att träpålar har slagits ner i leran på de totalt 118 öar. Dessa är sammanbundna av 400 broar och genomkorsas av 160 kanaler.

Venedigs huvudgata består av kanalen Canal Grande vilket också är stadens viktigaste vattenled med ett medeldjup på 5 meter. Som ett 30-70 meter brett spegelvänt S ringlar sig Canal Grande med sina 3800 meter genom Vendig och mynnar ut i Venedigs lagun.

Den första och ända in på mitten av 1800-talet den enda bron över Canal Grande, Rialtobron, uppfördes under 1100-talet. Ponte di Rialto som den heter på Italienska var från början byggd som en träbro, men när den riskerade att rasa samman, som en stenbro. Brons konstruktion är en unik båge på totalt 48 meter. Vid sidan om bron trängs affärer och fullt med turister som letar souvenirer. Namnet Rialto kommer ifrån namnet på den ö som staden en gång byggdes på. Från början förbands kanalen av en bro bestående av båtar! Förutom den mest kända Rialtobron korsas Canal Grande av ytterligare två broar; Ponte dell'Accademia och Ponte degli Scalzi.

Ponte dei Sospiri, även kallad Suckarnas Bro är också ett välbesökt turistmål. Bron byggdes på 1500-talet och förbinder Doge-palatset med Prigioni Nuove, nya fängelserna. Sägnen säger att namnet, Suckarnas Bro, tillkommit då fångarna suckade djupt då de fördes tillbaka över bron till sina celler efter att ha varit på förhör i en byggnad i närheten.

Den stora bil och järnvägsbron som förbinder Venedig med fastlandet invigdes först 1932. Bron utgjorde startskottet för en ny era och Vendig utvecklades som turiststad.Kommentarer om Kanaler i Venedig
Utförligt och bra. Men saknar Rai Uno.
skapades 03/22/10 20:57:34

jag sökte på venedigs broar för att hitta namnen på broarna men dom finns inte här..
skapades 11/02/10 16:55:56

Kommentera gärna denna sida