Ca' Rezzonico i Venedig, Italien

The Palazzo Rezzonico eller som det är mer känt som Ca' Rezzonico är ett av Venedigs vackraste palats från senrenässansen. Ordet ”palazzo” eller palats som vi säger på svenska används mycket mer flitigt i italienskt språkbruk än i svenskt. Palats i italiensks mening avser en pampig och stor byggnad med en uppseendeväckande arkitektur som inhyser en familj av rang eller ett institut. Ca' Rezzonico som ligger i stadsdelen Dorsoduro ritatades av den italienska barockarkitekten och Venedigsonen Longhena Baldassare. En annan av Baldassares mästerverk är annars den berömda åttakantiga kyrkan Santa Maria della Salute som också stoltserar i Venedig, vid Canal Grandes mynning.

Byggnationerna av barockpalatset Ca' Rezzonico påbörjades 1649 på initativ av den Venetianska familjen Bon och skulle komma att ta över 100 år att färdigställa. Beställaren av palatset fick ekonomiska bekymmer varpå byggnationen stannade av. Det var först efter det att familjen Rezzonico köpte det halvbyggda palatset år 1712 som det slutligen tack vare dem blev färdigställt år 1756. Giambattista Rezzonico var en Lomardisk handels- och bankman som tog hjälp av en annan barockarkitekt från Venedig, Giorgio Massari, vid färdigställandet.

År 1935 köpte staden Vendig byggnaden och skapade Museo del Settecento Veneziano eller Muséet om 1700-talets Venedig som det fortfarande är idag. I museets 24 olika rum finns det målningar, väggmålningar så kallade fresker och 1700-tals möbler till beskådning. Salone da Ballo (den stora balsalen) och Sala del Trono (tronsalen) med en fantastisk takmålning av Tiepolo är museets två förnämligaste rum.

Öppettider:
Perioden April – Oktober: Onsdag – Måndag:
Mellan 10 - 18.
Perioden November – Mars: Onsdag – Måndag;
Mellan 10-17
Entréavgift: Vuxen: € 6,50
Studerande, Barn och Pensionärer: € 4,50
Kommentera gärna denna sida