Ca' Pesaro i Venedig, Italien

Ca' Pesaro, det storslagna palatset som från början var ett privat palats men som numera inhyser stadens moderna konstmuseum. Palatset byggdes under andra halva av 1700-talet med den välbärgade och förnäma familjen Pesaro som beställare. Arkitekten var den mycket framgångsrika italienska venetianen Baldassarre Longhena som med sin barockarkitektur även ritat Santa Maria della Salute (en kyrka uppförd i Jungfru Marias ära) och Ca’ Rezzonico (som från början också var privatpalats men som numera är 1700-tals museum). Byggnationen av Ca' Pesaro påbörjades år 1659 av Longhena men han fick aldrig se det färdigställas på grund av att han dog 1682.

Efter den ursprungliga arkitektens bortgång tog familjen Pesaro istället hjälp av en annan barockarkitet, Gian Antonio Gaspari, som utifrån originalritningarna färdigställde palatset år 1710 i samma stil som det ursprungliga planerna. Det är framförallt andra våningen som är ritad av Gaspari. Den färdiga byggnaden är magnifik och ligger med sin utsmyckade fasad utmed Canal Grande vilket också gör utsikten bedårande.

Smyckandet av palatset pågick under alla år som byggandet av palatset fortskred med lika stort fokus på designandet av interiören som konstruktionen och designen av exteriören. Invändigt så finns fortfarande tak- och oljemålningar bevarade som är utförda av konstnärer som Crosato, Trevisani, Brusaferro Bambini och Pittoni. Familjen Pesaro hade dessutom en onekligen anmärkningsvärd konstsamling bevarad i det privata palatset. Den sista medlemmen av familjen Pesaro auktionerade dock ut en hel del av denna samling före sin död 1830. Vid denna tidpunkt övergick palatset till familjen Gradenios som köpte det. Därefter var palatset under en period under ägo av en Armeniska Mekhits munkordern som inhyste en skola där. Slutligen köpte familjen Bevilacqua palatset med hertiginnan Felicita Bevilacqua som ägarinna och beskyddare. Felicita Bevilacqua skänkte sedermera palatset till staden Vendig under förutsättning att det skulle omvandlas till och bevaras som ett palats för konst och kultur.

Ca' Pesaro, Venedigs moderna konstmuseum har numera permanent konstutställning med verk av bland annat Boccioni, Klee, Matisse, Moore, Morandi, Klimt, Bonnard, Chagall, De Chirico, Roualt och Kandinsky med flera.
Öppettider:
Period: April – Oktober 10-18
Period: November - Mars 10-17
Entré senast em timma fore stängning.
Inträdesavgift: € 5,50, Student, Barn
Pensionärer € 3
Kommentera gärna denna sida