Åka Gondol i Venedig, Italien

Reser du till Venedig är det nästan ett måste att ta en tur i en Gondol. Venedig eller Venezia som Italienarna själva säger är känd som staden på vattnet. En oerhört vacker och unik plats som totalt saknar motstycke i resten utav världen. Lika kända och vackra är Venedigs farkoster Gondolerna. Eftersom hela staden är helt omringad av vatten och vägnätet består till stor del av kanaler istället för gator har biltrafiken ersatts av båttrafik. Det gör att Venedig är en förtrollande vacker stad och att dess innevånare och besökare ständigt lever i och med vatten.

Gondolen som kanske är Venedigs mest kända symbol och ett romantiskt sätt att ta sig fram. Tänk dig att ljudlöst glida fram i den specialkonstruerade båten på kanalerna mellan de vackra husen och känna historiens vingslag. Det hänger tvätt på tork mellan husen och hela upplevelsen känns nästan som taget ur en gammal film. En gondol är elva meter lång och ett måste att prova vid ett besök i Venedig. Totalt finns det runt 400 gondoler i staden, ett färdmedel som har funnits i närmare tusen år. Föraren av gondolen som kallas gondoljären är tidsenligt klädd med svart och vitrandig tröja, bandkantad hatt och styr tack vare Gondolens konstruktion med bara en åra. I Venedig tillåts ingen biltrafik utan människor åker gondol eller någon annan form av båt eller promenerar runt. Till och med polis, ambulans och brandkår tar sig fram på detta sätt.

Vill du lyxa till det ordentligt tar du en gondol vid San Markusplatsen, där är turerna som dyrast. Runt 1300 kronor kostar en entimmes lång färd, men då ingår både romantisk musik och skönsång. Är du ute efter en billigare variant så kan du ta en Traghetto. Det är förstås inte samma sak men ett betydligt billigare alternativ. En åktur kostar från sex kronor men då ingår ingen skönsång eller vacker musik och sätena är inte speciellt bekväma. Traghetton påminner om en enklare variant av gondolen men fungerar mer som en slags flytande bro som tar dig tvärs över kanalen. Ett praktiskt transportmedel snarare än ett romantiskt färdmedel.Kommentarer om Åka gondol
Jag har åkt både gondolen och Traghetto. Som turist i Venedig kan jag rekommendera att åka både gondol och Traghetto. Traghetto är ett billigt och trevligt alternativ till Gondolen och fungerar precis lika bra. Men att åka en gondoltur i Venedig är trevligt och känns som ett måste vid sitt första venedigbesök..
skapades 08/11/09 09:42:22

JAG ÅKTE GONDOLEN FÖR EN TIME SEN VID RIOALTOBRO KOSTADE 1000 KRONOR FÖR EN RONDA PÅ 20 MINUTER. DEN2012-02-03.
skapades 02/03/12 15:23:50

Åka till Venedig och inte åka Gondol är en synd. Självklart måste man åka Gondol när man besöker Venedig. Hur fint som helst ju.
skapades 11/25/11 05:12:20

Kommentera gärna denna sida